Destekten Yoksun Kalma Tazminatı

Meydana gelen ölümlü trafik kazaları nedeniyle vefat edenindestek olduğu kişiler destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilirler. Destekten yoksun kalma tazminatı bir maddi tazminat türüdür. Bu tazminatı vefat eden kişinin eşi, çocukları, anne-babası ve vefat edenin sağlığında kendisine destekte bulunduğu ispatlamak kaydıyla diğer üçüncü kişiler talep edebilmektedir.

TAZMİNAT NASIL HESAPLANIR?

Destekten yoksun kalma tazminatı, poliçe limitleri dahilinde belli şartlara göre hesaplanır. Bunlardan ilki, vefat eden kişinin ve destekten yoksun kalma tazminatına hak kazanan kişilerin yaşlarına göre, her birine ortalama ne kadar süre destek olacağına dair yaşam tabloları kullanılarak elde edilen verilere göre hesaplanır. Bununla beraber vefat eden kişinin kazadaki kusur durumu, aylık geliri de diğer faktörlerdir. Bu hesap uzman bilirkişilerce yapılmaktadır.

Uygulamada sigorta şirketlerinin tazminat hesaplamalarının mahkemelerce hesaplanan tazminattan oldukça düşük hesaplandığı ve bu hesaplamalarına göre eksik ödeme yaptıkları sıklıkla karşılanmaktadır. Bu nedenle sürecin her aşamasında olası bir hak kaybına neden olmamak için avukat desteğinden faydalanılması yararlı olacaktır.

DESTEKTEN YOKSUN KALMA TAZMİNATINDA GÖREVLİ MAHKEME

Eğer ölümlü trafik kazası nedeniyle sadece sürücüye ve aracın işletilene karşı maddi ve manevi tazminat davası açılacaksa görevli mahkeme HMK 2/1 fıkrasına göre Asliye Hukuk Mahkemeleri olmakta ve davanın bu mahkemelerde açılması gerekmektedir.

Ancak ölümlü trafik kazası nedeniyle sürücü ve işletenle birlikte trafik sigortasını yapan sigorta şirketine karşı da dava açılmak isteniliyorsa davanın Türk Ticaret Kanunu hükümleri gereği Asliye Ticaret Mahkemelerinde açılması gerekmektedir. Sigorta Hukukuna ilişkin düzenlemeler Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenmiş olup bu Kanunun md. 4/1-a, md.5/1 maddeleri görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemeleri olmaktadır. Sigorta şirketine dava açmanın bir diğer yolu da Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuruda bulunmaktır.

ÖLÜMLÜ TRAFİK KAZALARINDA ZAMANAŞIMI

Ölümlü Trafik Kazası nedeniyle tazminat davası açarken dikkat edilecek en önemli konuların başında zamanaşımı/hak düşürücü süre gelmektedir.

Karayolları Trafik Kanunu’nun 109. Maddesine göre trafik kazalarında zamanaşımı süresi zarar görenin, zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği günden başlayarak iki yıl ve herhalde kaza gününden başlayarak on yıldır..

Ölümlü Trafik Kazalarında eylem TCK 85’de düzenlenen taksirle öldürme suçunu oluşturmakta bu nedenle de dava açarken uzamış zamanaşımı söz konusu olmaktadır.

Bu bakımdan trafik kazasında bir ölü varsa zamanaşımı 8 yıl olmaktadır. Ancak kazada birden fazla insanın ölümüne neden olunmuş ise zamanaşımı 15 yıl olmaktadır.  Yine kaza sonucu bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olunmuşsa da zamanaşımı süresi 15 yıl olmaktadır.