Ticaret hukuku kavramını açıklamak gerekirse; ticaretle ilgili faaliyetleri düzenleyen hukuk dalı olarak açıklanabilir. Özel hukuk dalı olan ticaret hukukunun en önemli kaynağı 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’dur. Tarafların ticari ilişkilerinde oluşan uyuşmazlıklara çözüm üreten ticaret hukuku hayatımızdaki önemli yeri sebebiyle hukukun en kapsamlı alt dallarından da biridir.
Ticaret hukukunun çok kapsamlı olması ve mevzuatın devamlı güncellenmesi sebebiyle tecrübe gerektirmesi yanı sıra yeni bilgileri edinme ve uygulama gerekliliğini de doğurmaktadır. Ticari işletme hukuku, şirketler hukuku, kıymetli evrak hukuku, deniz ticaret hukuku, fikri ve sınai mülkiyet hukuku, sigorta hukuku gibi birçok hukuk dalı da ticaret hukuku kapsamında değerlendirilmektedir.
Ticaret hukukunun inceleme yaparken merkez aldığı bazı kavramlar bulunmaktadır. Bunlar; ticari işletme, ticari iş, tacir, ticaret unvanı ve işletme adı, haksız rekabet, marka, ticaret sicili, tacir yardımcıları, ticari defterler gibi kavramlardır.
Ticaret hukuku kapsamındaki ticari davalar Asliye Ticaret Mahkemelerinde görülmektedir.
Şirketler hukuku; ticari faaliyette bulunan ve tüzel kişiliği bulunan ticaret ortaklıklarının kuruluşu, sermaye yapıları, türleri, temsil edilmeleri, sona ermeleri ve tasfiyeleri gibi konuları inceleyen ticaret hukuku ait dalıdır.